Scouting is hartstikke leuk en daarom ook een goed onderwerp voor je spreekbeurt of werkstuk. De informatie op deze pagina kan je verder helpen bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk over Scouting.
Als je nog vragen hebt kun je die natuurlijk stellen. Als je een email naar stuurt, dan proberen we je er antwoord op te geven.
Heel veel succes !
Hoe houd je een spreekbeurt?
De voorbereiding van een spreekbeurt over Scouting is zeer belangrijk. Je kunt niet de avond van tevoren ‘even’ de spreekbeurt maken. Je moet ruim van te voren materiaal verzamelen. Dit materiaal bestaat meestal uit boeken, tijdschriften en folders. Je kan ook aan iemand van de leiding vragen of hij/ zij je wil helpen; zij hebben vast handige boeken en informatie over scouting, of ze weten waar je deze zou kunnen vinden.
Scouting Nederland heeft er speciale pagina’s en pakketten voor.
Als je het materiaal gevonden hebt, ga je dit lezen. Meestal heb je veel te veel informatie. Voor jezelf moet je nu gaan bepalen wat jij belangrijk genoeg vindt om te vertellen. Daarvoor ga je hoofdstukken maken, met deze hoofdstukken kun je de spreekbeurt in onderwerpen opdelen. Zo zou je bijvoorbeeld al kunnen beginnen met een hoofdstuk “Wat is Scouting Eigenlijk?” ook mag “Geschiedenis” niet ontbreken. De volgende hoofdstukken kunnen dan: “Scouting Nu”, “Speltakken uitleg”, “Activiteiten” zijn. Het is natuurlijk heel leuk om wat voorbeelden te geven die je zelf hebt meegemaakt bij de Admiraal Kruysgroep. Kijk eens bij in het fotoalbum of hier ook foto’s van te vinden zijn. Hou er rekening mee dat je niet teveel wil vertellen; over Scouting kun je natuurlijk gemakkelijk een uur vertellen, maar meestal is het de bedoeling dat een spreekbeurt ongeveer 10 minuten duurt.
Als afsluiting van een spreekbeurt kun je het beste vragen of alles duidelijk is voor de klas, of dat er misschien nog vragen zijn.
Laat je leiding weten dat je een spreekbeurt houdt over Scouting !
Misschien heeft je staf nog wel iets leuks om uit te delen, of kunnen ze op een andere manier helpen. Misschien kun je wel van elke speltak een uniform lenen, de totem of iets anders leuks. Je kunt de leiding e-mailen, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon zeggen als je ze ziet!
Algemene tips bij een spreekbeurt.
- Schrijf de spreekbeurt helemaal op.
- Lees de spreekbeurt daarna hardop een paar keer voor jezelf voor.
- Maak een samenvatting. [kernwoorden opschrijven]
- Probeer daarna de spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen.
- Schrijf de belangrijkste woorden GROOT op een “spiekbriefje”
- Blijf zoveel mogelijk de klas in kijken.
- Probeer niet steeds naar dezelfde kinderen te kijken.
- Oefen de spreekbeurt een keertje voor je ouders, broertje/zusje of voor de spiegel.
- Aan het eind van jouw spreekbeurt kun je de spulletjes die je hebt verzameld rond laten gaan. Doe dat nooit tijdens de spreekbeurt, want dan letten de kinderen niet op jou, maar op de spulletjes.
Nu volgen een aantal onderwerpen met uitleg waar je het over kunt gaan hebben.
Wat is Scouting?
Ruim 100.000 jongens en meisjes in ons land zijn lid van Scouting. Samen met zo’n 25.000 kaderleden vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Wereldwijd zijn 24 miljoen jongens en meisjes lid van Scouting. Een afwisselende en plezierige vrijetijdsbesteding, dat is wat Scouting te bieden heeft. Maar Scouting is meer; naarmate je als jeugdlid ouder wordt en je langer bij Scouting bent, neemt je zelfstandigheid toe: de begeleiding kan daardoor dus afnemen.
De scoutingroute zoals die bij de Admiraal Kruys gevolgd wordt:
4 t/m 6 jaar Bevers
7 t/m 11 jaar Welpen
11 t/m 15 jaar Scouts
15 t/m 18 jaar Explorers
18 t/m 21 jaar Roverscouts
21 jaar en ouder Pivo’s
Ontstaan
Het programma dat Scouting aanbiedt is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Baden-Powell. Hij verzon het Scoutingspel aan het begin van de vorige eeuw. Door er voortdurend een eigentijdse draai aan te geven is Scouting vandaag de dag nog even populair als vroeger. Steeds meer jongens en meisjes in Nederland worden lid van een Scoutinggroep. Dat betekend dat Scouting aanslaat!
De organisatie
Ruim 1500 groepen door heel Nederland zijn aangesloten bij Scouting Nederland. Gemiddeld 15 groepen vormen een Scouting Regio. Een aantal Regio’s vormen een Scoutinggewest. Daarvan zijn er 11 in ons land. Het beleid van de vereniging wordt vastgesteld door de Landelijke Raad, zeg maar het ‘parlement’ van Scouting. Het Bestuur van Scouting Nederland is verantwoordelijk voor de beleidsvoorbereiding en -uitvoering. Het Bestuur maakt daarbij gebruik van de medewerkers van het Landelijk Servicebureau.
Landelijk Servicecentrum
In Leusden bij Amersfoort is het Landelijk Servicecentrum van Scouting Nederland gevestigd. Hier werken beroepskrachten en vrijwilligers samen om het landelijk beleid voor te bereiden en uit te voeren. Nieuwe activiteiten worden hier ontwikkeld en de dienstverlening aan de leden (zoals trainingen en voorlichting) vind hier vandaan plaats. Daarnaast worden de bezittingen van de vereniging vanuit het Landelijk Servicecentrum beheerd.
ScoutShop
Voor alle leden is er de eigen ScoutShop. Natuurlijk is hier alle Scoutingkleding te koop. Daarnaast heeft de ScoutShop een uitgebreid assortiment Scoutingartikelen zoals kampeermaterialen, kompassen en vlaggen. In veertien plaatsen, verspreid over het hele land, heeft de ScoutShop een eigen filiaal. De ScoutShop geeft jaarlijks een eigen catalogus uit. Klik hier voor de website van de ScoutShop.
Kamperen
Het buitenleven hoort bij scouting. Kamperen is dan ook zeer populair binnen Scouting. De vereniging heeft daar vele terreinen voor. Sommige aan het water, andere in de bossen. Kamperen bij Scouting, dat is: zonder al te veel luxe, samen des te meer lol hebben!
Wereld Jamboree
Eens in de vier jaar vindt ergens een Wereld Jamboree plaats. Steeds in een ander land. Steeds in een ander werelddeel. In de zomer van 1995 mocht Scouting Nederland de 18e Wereld Jamboree organiseren. Zo’n 30.000 Scouts uit meer dan 125 landen kwamen tien dagen lang kamperen en activiteiten ondernemen. In 2007 zijn een aantal leden van Admiraal Kruys groep naar de 21e Wereld Jamboree in Engeland geweest.
Admiraal Kruys
De Admiraal Kruys groep is opgericht op 30 mei 1964. De groep is begonnen met leiding en 12 scouts. Het huidige troephuis waar we nu in zitten is geopend in februari 1977. Er zijn sindsdien ook heel veel leden bijgekomen. Er zijn nu 6 speltakken en in totaal zo’n 120 leden.